Werk


Kunstliefhebbende robot doet dagje Borne

[tekst voor BorneBoeit.nl, waarin verslag wordt gedaan van de Canadese robot hitchBOT in Borne]

Op de Jan Ligthartschool werd vooral veel Engels gesproken vandaag. Reden daarvoor was het bezoek van hitchBOT, de Canadese robot die op initiatief van Concordia, het centrum voor de kunsten in Enschede, enkele weken lang een kunstreis maakt door Twente. Lies Rubingh, moeder van Luuk uit groep 3, werkt bij Concordia en zo kon al snel ‘een lijntje worden gelegd’.

hitchBOT komt uit het Canadese Ontario en is zo groot als een zesjarig kind. Hij draagt kaplaarzen en gele handschoenen en ‘bliept’ dat het een lieve lust is. In 2013 is de robot als kunstobject ‘geboren’ met het doel te onderzoeken of robots mensen kunnen vertrouwen. En hoewel de robot niet kan bewegen, praat hij des te meer. In het Engels weliswaar, maar toch! De Cleverscript spraaktechnologie stelt hem in staat met mensen te converseren. Vraag hem zijn naam en hij zegt het. Net zoals hij antwoord geeft op vragen waar hij vandaan komt en op veel andere triviale zaken. Hij is zelf lerend, zijn verbale kunsten groeien met de dag. Juf Judith van groep 3 (rechts op de foto) heeft het ervaren. Zij kreeg woensdagmorgen zelfs al een liefdesverklaring van de Canadese gast…

Borne in de schijnwerpers bij 300.000 mensen
Het gebeurde tijdens een ronde die de robot langs de verschillende groepen maakte op de school. Zo konden de kinderen kennis maken met de bijzondere techniek. Nadat alle groepen in de ochtend de gelegenheid hadden gehad hitchBOT met eigen ogen te aanschouwen en hem vragen te stellen, ging de robot ‘s middags verder door Borne. Zo werd een bezoekje gebracht aan het Bussemakerhuis (bovenste foto achter het weefgetouw), het Kulturhus en de kunstzinnige fauteuil van Guusje Beverdam bij Gullimex. “Dit is toch geweldig”, zegt een enthousiaste Lies. “hitchBOT kan foto’s maken en heeft een eigen Facebook-account met driehonderdduizend volgers. En allemaal komen ze vandaag in aanraking met Borne.”

Succesvolle première van Het Bonte Festijn
Bovendien paste dit bezoek perfect in een tweede evenement dat aan het eind van de middag op de Jan Ligthartschool centraal stond: de première van Het Bonte Festijn. Volgens Robert Franken, directeur van de school, een nieuw probeersel als vervanger van ‘de eeuwenoude Bonte Avond’. Centrale thema was ook hier de kunst. Met natuurlijk weer hitchBOT als bijzondere hoofdgast en met de groepen 2, 4 en 6 als volleerde entertainers, zangers, dansers en goochelaars. Het speelplein was afgeladen vol. De kraampjes met kunstzinnige spelletjes, ijs en broodjes worst hadden volop belangstelling van de in groten getale aanwezige ouders, kinderen en andere kijkers.

En ook de robot genoot volop. De kinderen bleven hem maar bestoken met vragen en waar mogelijk gaf hij weer antwoord. Of bliepte. Of zweeg, want volgens Lies was hij ‘”wat doof aan zijn linkeroor.”