Werk


‘Mijlpaal met louter hoogtepunten’

[tekst voor BorneBoeit.nl, waarin verslag wordt gedaan van 40 jaar Pannekoekhuis in Borne]

Hoe vaak Yvonne in de jaren negentig ‘neen’ heeft gezegd op de vraag ’t Pannekoekhuis Borne van de familie Oldenburg over te nemen weet ze niet. Wel dat het uiteindelijk acht jaar duurde voordat het ‘ja’ werd. Deze beslissing van de toen 35-jarige rechterhand van de familie, die haar werkplek had in ’t Pannekoekhuis Hoenderloo, zou haar leven en dat van haar man Marcel ingrijpend veranderen. Terugkijkend hebben ze er geen spijt van. ”Geen seconde”, aldus Yvonne.

Toen het restaurant in 1976 haar deuren opende in Borne, was het de tweede locatie van de familie. Al eerder waren ze gestart in Apeldoorn. Expansiedrift en visie brachten hen in Borne en daarna zelfs nog in Schaarsbergen, Lettele en Olst.

Helemaal opnieuw beginnen
Yvonne en Marcel Willemsen woonden destijds op de Veluwe; Yvonne werkte zoals gezegd bij ’t Pannekoekhuis in Hoenderloo en Marcel (nu inmiddels 52) had een goed florerend taxibedrijf in Arnhem. Een overstap naar Twente zou voor hen dan ook een kwestie worden van helemaal opnieuw beginnen. Alles opbouwen, zowel zakelijk als privé. Ze waagden de gok, alhoewel Yvonne in haar hart wist dat het eigenlijk niet fout kon gaan. Desondanks waren het hectische jaren voor de jonge ondernemers. Marcel begon met stage lopen in Schaarsbergen om zich de kneepjes van het pannenkoekenambacht eigen te maken, het Bornse restaurant werd volledig verbouwd en vernieuwd, er werd een woonhuis bij geplaatst en in korte tijd kregen ze drie kinderen.

“Ons leven stond volledig op zijn kop”, zegt Yvonne. “Voordat we naar Borne kwamen hadden we beiden onze eigen beslommeringen en nu ineens trokken we 24 uur per dag met elkaar op. We deden alles samen. Knokten samen en genoten samen. En dat is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven”, zegt ze stralend. “Dat vind ik ook het absolute hoogtepunt in al onze jaren Borne. We zijn erin geslaagd een prachtig gezin te stichten en dit naadloos op onze zakelijke activiteiten te laten aansluiten. Die harmonie en dat geluk maakt je rijk. Daar zijn we dankbaar voor.”

Een batterij koekenpannen
Marcel duikt ondertussen even de professionele keuken in om drie pannenkoeken te bakken. Hij wijst op de batterij kookplaten waarop 17 koekenpannen tegelijkertijd hun werk kunnen doen. “We bakken heel traditioneel’, zegt Marcel. “Kwaliteit gaat boven alles. Zo werken we louter met versproducten en besteden we veel aandacht aan ingrediënten en receptuur. Pannenkoeken bakken vinden we dan ook nog steeds een ambacht. Er werken bij ons 18 mensen, het merendeel is parttimer. Ze doen er bijna een halfjaar over om de ‘pannenkoek onder de knie te krijgen’. Maar dat kan ook haast niet anders; in de beginjaren bestond de kaart uit een tiental pannenkoeken met kaas-, ham- en spekvariëteiten, vandaag kunnen onze klanten kiezen uit een veelvoud ervan.”

Dat is overigens niet de enige verandering die Yvonne en Marcel Willemsen signaleren. In de beginjaren werd hun restaurant vooral veel bezocht door ouders met kinderen, nu verwelkomen ze ook steeds meer volwassenen. Ze komen met hun tweeën of soms in groepen. Een pannenkoek eten betekent genieten van een volledige maaltijd, indien gewenst met voor- en nagerecht en diverse soorten wijn of andere drank. Ook het afhalen van pannenkoeken is in opmars, alsmede de vraag naar biologische producten.

Over tien jaar
‘Uiteraard gaan we daar zoveel mogelijk in mee”, zegt Yvonne. “Je moet ook wel, voortdurend veranderen is een must.” Op de vraag of er over pakweg tien jaar nog een pannenkoekenhuis zal bestaan, antwoorden beiden volmondig “Ja! Geen twijfel mogelijk. Pannenkoeken zullen blijven, mits je maar de kwaliteit blijft leveren om je te onderscheiden. En daar zijn we goed in.”

Het 40-jarig bestaan zal het hele jaar door worden gevierd. Zo zal ‘t Pannenkoekhuis present zijn tijdens Borne op z’n best en de Melbuul’ndagen, wordt de Dag van de Pannenkoek (op 5 juni) nadrukkelijk gevierd, start er in het voorjaar een ‘goede doelenactie’ in Borne en zijn er het hele jaar diverse aanbiedingen.