Werk


Yes-R helpt verliefde Hugo wel een handje…

[tekst voor BorneBoeit.nl, waarin verslag wordt gedaan van de tv-opnames met Yes-R in Borne]

Vandaag moest het gebeuren. Het zou de dag moeten worden van Hugo Wiggers, die de populaire rapper Yes-R zover had gekregen naar Borne te komen om hem te helpen de eveneens 11-jarige Lynn Wissink van zijn liefde voor haar te overtuigen. Maandenlang was Hugo er al mee bezig. En vorige week kwam het verlossende telefoontje.

Liefdesrap
Yes-R presenteert het Villa Achterwerk tv-programma ‘Gek op jou’ waarin hij langs gaat bij verliefde kinderen tussen de 11 en 13 jaar. Ze praten over liefde en hoe het komt dat iemand zo bijzonder is dat je het hem of haar niet zelf durft te zeggen. Samen schrijven ze dan een liefdesrap. Vervolgens gaan ze naar het andere kind waar Yes-R -met een ghettoblaster onder de arm- de rap ten gehore brengt. En dan maar hopen op een ‘ja’.

Zo ook vandaag. Yes-R, de cameraploeg en productieleiders stonden al om half elf op de stoep bij het huis van Hugo. Ze filmen, maken interviews, praten met Hugo op zijn slaapkamer en na de lunch trekken ze naar de winkel van Hugo’s vader, waar tussen de muziekinstrumenten in ook nog opnamen worden gemaakt.

Daarna gaat de tocht door naar het Kulturhus, waar de vonk ooit oversloeg. Hugo zat namelijk in dezelfde groep als Lynn en beiden volgden ze de Gigakids typecursus. In 12 weken tijd leerden ze er met tien vingers blind te typen. De opnamen worden volledig afgeschermd, alles gebeurt in het diepste geheim. Het enige dat Hugo kwijt wil is, dat ‘ie “het wel leuk vindt, maar spannend? Neuh…”

Het kwik stijgt razendsnel
Ondertussen lopen de opnames behoorlijk uit en pas een uur na het geplande tijdsplan vervolgt de groep, met de kant-en-klare rap op zak, haar weg naar de uiteindelijke finale, het overtuigen van Lynn. Deze apotheose zal plaatsvinden bij De Tambourijn aan de Oonksweg, waar de jongedame in kwestie haar muziekles volgt. Het is er vol in het oefenlokaal. En zeker als Yes-R met zijn cameraploeg binnenvalt, stijgt het kwik razendsnel. Het duurt niet lang of Lynn staat vol in de schijnwerpers. Gelukkig wordt ze terzijde gestaan door een vriendinnetje. Daarna doet Yes-R zijn uiterste best de rap zo goed mogelijk te vertolken. Om de beelden optimaal te krijgen, doet ‘ie het zelfs nog een keertje over. Lynn bloost en draait. Als Yes-R haar vraagt van wie de rap afkomstig zou kunnen zijn, hoeft ze niet lang na te denken: “Hugo” klinkt het overtuigend.

Wel of geen date…
Hugo zelf staat buiten, verdekt opgesteld achter een schuurtje. Van het hele spektakel binnen krijgt hij niets mee. Dan neemt de rapper Lynn mee naar buiten. De productieleiders praten goed op haar in wat nu verder de bedoeling is, waarna ze de keus zal moeten maken: wel of geen date met Hugo…

Ze heeft er een rood hoofd van. Terwijl de mensen binnen ‘Hugo’ scanderen, is van haar gezicht de twijfel te lezen. Even daarna lacht ze weer haar mooiste lach. Het programma met de uiteindelijke keuze van Lynn is in de tweede helft van oktober of november te zien op NPO 3.